“Zelene beretke” odale počast poginulim saborcima: Historija se ne može mijenjati

U nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, u toku je obilježavanje 25. godišnjica odbrane glavnog grada BiH i stradanja poginulih pripadnika Armije BiH koji su dali svoje živote u odbrani domovine.

Pripadnici “Zelenih beretki” okupili su se ulici Hamdije Kreševljakovića, kod mosta Drvenija, gdje se polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe prisjećaju suboraca koji su živote dali za odbranu “jedine nam domovine”.

– U knjizi Avde Husejnovića sve je lijepo objašnjeno šta se desilo 2. i 3. maja 1992. u Sarajevu. Ona će poslužiti budućim generacijama. Čudi me da niko od naših nije napravio veliku ekspertizu šta se sve dogodilo. Mi, evo, moramo nakon 25 godina dokazivati da smo nevini i da smo morali odbraniti ovaj grad. Da se nismo pripremili za odbranu, Sarajevu bi se dogodila Bijeljina – kazao je danas prisutnim novinarima ratni komandant bataljona Vojne policije Dževad Topić Topa.

Muhamed Švrakić na ovogodišnjem obilježavanju (Foto: A. Kuburović)

– Kada se sve desilo bio sam na funkciji zamjenika Teritorijalne odbrane Starog grada. I dobro znam šta se dogodilo 2. i 3. maja. Trećeg maja smo pokušali razmijeniti našeg predsjednika Aliju Izetbegovića, koji je bio vojni zarobljenik. Ono što želim reći, nikakav zločin se nije dogodio. Kada se desilo zaustavljanje kolone, mi smo imali dogoivor da iz kasarne mogu izaći samo Kukanjac i predsjednik Izetbegović. Druga dojava je bila da će izaći nekoliko oficira bez naoružanja. No, neko je iz kasarne povukao kompletnu komandu, koja je bila zarobljena. Pojedini oficiri su počeli da se iživljavaju nad stanovništvom. Mi smo časno i pošteno preko 200 oficira zarobili i predali vojnim i civilnim vlastima, koji su kasnije razmijenjeni. Svi koji misle da je ovdje bio zločin, pozivam ih da zajedno sjednemo i da se jednom zaustavi političko prepucavanje. Historija se ne može promijeniti – kazao je Muhamed Švrakić, predsjednik “Zelenih beretki” u Kantonu Sarajevo.

Podsjetimo, u nastavku operacije kodnog naziva “Kameleon” agresorske jedinice na Sarajevskom aerodromu otele su 2. maja 1992. godine oteli su tadašnjeg predsjednika Aliju Izetbegovića, koji se vraćao s pregovora u Lisabonu.

Iz samo njima znanih razloga, predsjednika Izetbegovića, kaže Huseinović, nisu dočekali Kolm Dojl iz Evropske zajednice i Luis Mekenzi iz UNPROFOR-a.

Komandant jedinice Vojske Jugoslavije na aerodromu, pukovnik Vidoje Magazin, javlja generalu Vojislavu Đurđevcu šifrovano “Ptica je sletila”. Direktor aerodroma Milivoje Jovičić i pukovnik Magazin, predsjednika Izetbegovića i njegovu delagaciju smjestili su u aerodromsku kancelariju, a nakon toga kasarnu Vojske Jugoslavije u Lukavici.

Posredstvom TV Sarajevo i Dnevnika kojeg je vodio Senad Hadžifejzović uspostavljena je komunikacija između predsjednika Izetbegovića i njegovih saradnika, te dogovorena razmjena za generala Milutina Kukanjca i njegove vojnike, koja će se i desiti 3. maja. Tom prilikom došlo je do okršaja kada je, prema tvrdnjama komadanta 2. vojne oblasti JNA, generala Milutina Kukanjca, stradalo šest osoba. Istovremeno, zaboravljaju se heroji odbrane BiH koji su dali svoje živote prvih dana maja 1992. godine.

U Starom Gradu su agresorski vojnici ubili sedam policajaca Stanice policije Stari Grad. Na Skenderiji su, iz pravca zapaljenog tramvaja, iz tzv. Ose ubili borca iz jedinice Ismeta Bajramovića Ćele, Džemicu Sakića. U Domu JNA potpukovnik Blagoje Božinovski je ubio Asafa Hadžića. Između Skenderije i Vrbanje mosta poginuo je policajac Edo Đikić. Ubijeni su radnici Doma mladih – Skenderija Marko Starčević i Esko Alispahić, koji su pokušali da spase ranjenog majora Marka Labudovića Labuda, čovjeka koji je predvodio napad na Predsjedništvo RBiH.

Na Skenderiji, na parkingu, nekoliko metara od platoa, pala je agresorska granata i ubila pomenute radnike Skenderije.

Uživo iz ulice Hamdije Kreševljakovića: 

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/290176/zelene-beretke-odale-pocast-poginulim-saborcima-historija-se-ne-moze-mijenjati#sthash.gSK0v2ib.dpuf

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se