Željeznice FBiH moraju platiti Končaru devet miliona KM za voz koji se ne koristi

IZVORklix.ba

Arbitražni sud je donio takvu odluku nakon postupka koji je uslijedio poslije višegodišnjeg izbjegavanja Željeznica FBiH, jednog od najveći gubitaša u BiH, da izmire obaveze.

Član Uprave Končar-Elektroindustrije Marina Kralj Miliša rekla je da ukoliko Željeznice FBiH ne izmire svoje obaveze prema ovoj kompaniji, biće pokrenut postupak prinudne naplate, što će dodatno povećati već velike troškove, prenosi Večernji list u izdanju za BiH.

Ona je podsjetila da je Končar godinama pokušavao da postigne “džentlmenski sporazum”, ali da čak tri vlade koje su se u međuvremenu promijenile nisu pronašle rješenje za taj problem.

List podsjeća da je taj voz, nakon što je nabavljen, samo nekoliko mjeseci bio u funkciji, te da već godinama leži u depou.

Vrijednost ovog projekta iznosila je 5,3 miliona eura, koji je omogućen zajmom hrvatske poslovne banke i osiguranjem Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Željeznice FBiH do sada su Končaru uplatile nešto više od 800.000 eura kapare, poslije čega više nije uplaćen ni jedan fening.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se