Željeznička deblokada Krajine: Iz Kulen Vakufa kreće kompozicija sa 1.000 tona gipsa

IZVORFena

Ovim je praktično deblokirana Bosanska Krajina u smislu teretnog željezničkog saobraćaja, a uspostavljanjem turističkog voza “Unskom prugom” 7. jula, te završetkom elektrifikacije ove pruge, bit će otklonjena i blokada putničkog željezničkog saobraćaja prema Bihaću, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Javnog preduzeća Željeznice FBiH.

Planirana otprema prve kompozicije voza od 18 vagona i oko 1.000 neto tona iz željezničke stanice Kulen Vakuf je 1. jula, a dalje otpreme ukupno ugovorene količine će se realizovati prema planiranoj dinamici korisnika.

Ovaj ugovoreni prevoz predstavlja značajan doprinos daljem razvoju željezničkog sektora u BiH posebno na dijelu pruge koji teritorijalno pripada području Unsko-sanskog kantona.

Kako se navodi, ŽFBiH je sa partnerima učinila maksimalne napore kako bi kod ovog prevoza postigla tržišno prihvatljive uslove za korisnika. Našicecement ima asortiman i drugih roba koje su izvozno i uvozno orjentisane prema tržištu BiH. Također, i Rudnici gipsa iz Donjeg Vakufa imaju svoje planske aktivnosti usmjerene na plasman gipsa i za druge destinacije u regionu.

– I ovim primjerom mi smo pokazali da smo kičma razvoja ove zemlje. Naš cilj je deblokada Bosanske Krajine u transportnom i putničkom željezničkom saobraćaju. Na taj način Željeznice FBiH će na najbolji način ostvariti svoju misiju, a to je slobodan i neometan protok ljudi i roba na teritoriji cijele države – izjavio je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se