ŽELJKO MIRKOVIĆ: Turizam je strateška grana za Unsko-sanski kanton i Federaciju BiH

Ovo je pokušaj da se napokon uredi oblast turizma koji je značajno podigao svoje poslovne rezultate i bilježi stalni rast, te postaje sve značajnija privredna grana i izvor prihoda za veliki broj naših građana.

Ovaj zakon bi trebao dati osnovne smjernice kakav turizam Federacija BiH želi i hoće razvijati, te utvrditi ključne aktivnosti turističke politike usmjerene na poboljšavanje konkurentske sposobnosti našeg turizma i pravilnog korištenje naših potencijala.
Na žalost, do sada nisu postojala sistemska rješenja kada je u pitanju razvoj i promocija turizma, a ova strateška ekonomska grana je bila praktično prepuštena sama sebi. Osobe koje se bave turizmom uglavnom nemaju podršku državnih institucija, ali zato imaju brojna ograničenja koja otežavaju, a ponekad i onemogućavaju njihov rad.
Za razliku od nas, kod naših susjeda iza turizma stoji država u punom kapacitetu, naročito kada je u pitanju promocija i turistički marketing, te traženja zakonskih rješenja da se omogući neometan rad zainteresovanim.

Unsko-sanski kanton pripada rijetkim područjima sa očuvanim prirodnim ljepotama i atrakcijama koje privlače posjetioce kvalitetom prirodnog okruženja i bogatom kulturno-istorijskom baštinom, a naročito se ističe Nacionalni park Una sa izuzetnim brojem turistički atraktivnih prirodnih područja koja se prema bioraznolikosti nalaze u evropskom vrhu.

Sasvim je izvjesno da se povećanim prilivom turista suočavamo s novim izazovima, ali i s novim prilikama u turizmu, a naši gosti iz brojnih zemalja nas prepoznaju kao sve značajniju turističku destinaciju s velikim potencijalom, i naš zajednički zadatak je da to maksimalno iskoristimo u interesu privrednog razvoja.

Radi značaja koji može imati za razvoj turizma i rješenja koja nudi, podržao sam Nacrt zakona o turizmu, i pozivam Vas da se uključite u javnu raspravu i dostavite mi na e-mail ili putem poruka svoje prijedloge i komentare za koje smatrate da mogu u konačnici poboljšati ovaj zakon.

Nacrt zakona o turizmu možete pogledati na stranici:
http://www.fmoit.gov.ba/ba/clanak/1308/objava-javnog-poziva-za-konsultacije-javnosti-povodom-izrade-nacrta-zakona-o-turizmu-federacije-bih

Više o raspravi i mojim prijedlozima u video prilogu:

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se