Naslovnica MAGAZIN Žene gube tri sata sna u noći, a muškarci su dijelom za...

Žene gube tri sata sna u noći, a muškarci su dijelom za to krivi

0

ENE, ako se pitate zašto ste stalno umorne, izgleda da za to postoji dobro objašnjenje. Novo istraživanje otkrilo je da prosječna žena u Velikoj Britaniji gubi tri sata sna u noći, što na godišnjoj razini znači otprilike 1095 sati sna manje.

Za to su dijelom krivi muškarci, na prvom mjestu njihovo hrkanje, a drugi faktori su bol zbog menstrualnog ciklusa i buđenja zbog djece.

Tvrtka Benson for Beds ispitala je navike spavanja 2000 parova. Ispostavilo se da zbog nedostatka sna žene imaju manje samopouzdanja, a i veća je vjerojatnost da će se nezdravo hraniti ako su umorne.

Trećina žena kaže da se budi svaku noć, dok jedna od dvije tvrdi da je kronično neispavana. S druge strane, samo dvojica od deset muškaraca izjavljuju da im se remeti san.

Jedan od tri ispitanika kaže da ih iscrpljenost čini depresivnima, a čak 73 posto da su zbog toga na “rubu živaca”.

Osim što utječe na mentalno zdravlje, nedostatak sna može uzrokovati i niz drugih zabrinjavajućih problema.

“Kroničan umor i loš san izlažu vas povećanom riziku od pretilosti, bolesti srca i dijabetesa te skraćuju životni vijek. Većina odraslih za normalno funkcioniranje treba osam sati sna, ali nekima je to previše, a drugima premalo. Važno je saznati što je za vas idealno i onda se truditi to postići”, pojašnjavaju stručnjaci iz Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije.

Njihova preporuka je da manjak sna pokušate nadoknaditi vikendom kad uglavnom imate manje obveza.

Loading...