Naslovnica BiH Zijad Zahirović nastavlja tradiciju proljetnog kupanja u rijeci Bosni: Radit ću to...

Zijad Zahirović nastavlja tradiciju proljetnog kupanja u rijeci Bosni: Radit ću to do kraja života

0
Emilijan Knežević je bio Zeničanin koji bi tradicionalno, svake zeničke Čimburijade, bez obzira na vremenske uvjete, zaplivao rijekom i pustio vijenac za sve svoje prijatelje koji su se kupali u Bosni. Ovogodišnja Čimburijada proći će bez Kneževića koji je svoje sugrađane napustio sredinom novembra prošle godine nakon teške i kratke bolesti.

Njegovu višedecenijsku tradiciju nastavit će 48-godišnji Zijad Zahirović koji je u razgovoru za Klix.ba kazao kako ga je Emilijan zadužio da nastavi ono što je on radio prvog dana proljeća, odnosno, svake zeničke Čimburijade.

“Oduvijek sam imao želju da plivam s Emilijanom u Bosni prvog dana proljeća, a on mi je pružio tu čast tako što me zadužio da nastavim tradiciju. Dogovorili smo se da ću ga naslijediti kada više ne bude mogao plivati, ali nažalost, napustio nas je zbog teške bolesti”, kazao je Zahirović.

Sutrašnja Čimburijada bit će jedna od najhladnijih do sada. Vremenski uvjeti nisu nimalo povoljni za kupanje s obzirom na to da je temperatura u Zenici ispod nule, a nivo rijeke Bosne je povećan. Međutim, ništa od toga ne smeta Zahiroviću koji će sutra u rijeci Bosni pustiti vijenac za Emiijana i prijatelje.

“Moj cilj je da kao i Emilijan, što je to radio godinama, vijenac pustim na sredini Bosne. Ovogodišnji vijenac će biti prvo za Emilijana, a zatim i za njegove i naše prijatelje, Zeničane, koji su se kupali u rijeci Bosni. Ja sam spreman da tradiciju očuvam do kraja života”, zaključio je Zahirović.

Iz Foruma građana Zenice, koji je organizator zeničke Čimburijade, istakli su kako je Zahirović najkompetentnija osoba za ovaj čin i da postane dio historije Zenice s obzirom na to da je i njegov djed Arif Heralić upisan na “hiljadarki”, kao vrijedni radnik Željezare.