Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Život će vam se iz temelja promijeniti: Pokušajte živjeti bez smeća devet...

Život će vam se iz temelja promijeniti: Pokušajte živjeti bez smeća devet dana Čovjek prosječno proizvede oko 800 kilograma otpada godišnje

0

Čovjek prosječno proizvede oko 800 kilograma smeća godišnje. Većina toga završi na zajedničkom odlagalištu. Otpad nije jedino što zagađuje okoliš.

Svi slušamo o važnosti recikliranja, a goleme količine energije i resursa i dalje se crpe iz Zemlje kako bi se proizveo sav taj otpad koji završi na smetljištu, napominje Keti Patrik (Katie Patrick), autorica knjige “Detrash Your Life in 90 Days: Your Complete Guide to the Art of Zero Waste Living”. Život bez otpada drastično mijenja život nabolje.

– Izbacite otpad iz svoga doma i možete uštedjeti čak 10.000 dolara godišnje. Poboljšat ćete prehranu jer ćete prestati kupovati prerađene i konzervirane namirnice, a početi jesti svježe. Spriječit ćete da razne hemikalije uđu u vaš dom – kaže autorica koja već godinama živi bez otpada i dodaje kako je to pridonijelo njenom emocionalnom blagostanju.

Shvatila je da je ljepota življenja u iskustvima koje proživljavamo, a ne u stvarima koje kupujemo. Autorica svoj život bez otpada vodi po pravilu 9 od 10.

– Ako devet od deset dana jedem svježu hranu, ne kupim ništa za jednokratnu upotrebu, vježbam i rano zaspim, to znači da sam uspjela – kaže.

Cilj je 800 kilograma smeća koje čovjek godišnje proizvede svesti na minimum i težiti tome da uopće ne stvarate smeće.

– To je veliki korak pun odricanja i predanosti, no vidjet ćete koliko će vam taj pothvat zapravo biti zabavan – tvrdi.

Zapitajte se možete li provesti jedan dan bez da dodirujete sve što će završiti u smeću.

– Pokušajte jedan dan, zatim drugi, pa treći… Bit ćete ispunjeni zadovoljstvom jer brinete o sebi i okolišu – savjetuje.