Zločini u Prijedoru: Sud BiH potvrdio optužnicu i pustio Obradovića na slobodu

Optuženom se stavlja na teret da je u vremenskom periodu od 27. do 30. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i milicije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva općine Prijedor i okolnih sela, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik rezervnog sastava policije Ljubija zajedno s drugim pripadnicima vojno-policijskih snaga učestvovao u progonu bošnjačkih civila na diskriminatornoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti, a u okviru toga činio djela ubistva, mučenja i druga nečovječna djela slične prirode, učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.
Sud BiH je donio rješenje kojim se mjera pritvora zamjenjuje mjerama zabrane za optuženog Milorada Obradovića.

Mjere zabrane koje je Sud odredio obuhvataju zabranu napuštanja mjesta boravišta i zabrana putovanja iz člana 126. stav 1. i 2. ZKP BiH i zabranu sastajanja sa određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c).

Milorad Obradović se nalazio u pritvoru od 13. juna 2017. godine.

Portal Faktor je tokom vikenda pisao o tome kako je optuženi za zločine Milorad Obradović snimljen na stanici u Sarajevu kako čeka autobus za Čajniče, a pisali smo i o zlodjelima koja je činio u Prijedoru.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se