21.3 C
Bihać
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

Znakovi i simptomi nedostatka Omega-3

Važne masti za organizam

IZVORbody.ba

Omega-3 masti su izuzetno važna komponenta vaših ćelijskih membrana. Vaše tijelo ih također treba za proizvodnju signalnih molekula zvanih eikosanoidi, koje pomažu vašem imunološkom, plućnom, kardiovaskularnom i endokrinom sistemu da rade ispravno.

Nedostatak omega-3 znači da ne unosite dovoljno ovih masnoća putem ishrane. To može povećati rizik od brojnih štetnih zdravstvenih stanja. Body.ba vam u nastavku objašnjava koji su to simptomi i znakovi nedostatka:

Iritacija i suhoća kože
Ako vašem tijelu nedostaju omega-3 masti, jedno od prvih mjesta na kojima ćete to primijetiti je vaša koža. Na primjer, osjetljiva, suha koža ili čak neobično povećanje akni kod nekih ljudi može biti znak nedostatka omega-3. Omega-3 masti poboljšavaju cjelovitost kožnih barijera, sprječavajući gubitak vlage i štiteći je od nadražujućih tvari koje mogu dovesti do suhoće i iritacije. Omega-3 masti su važne za održavanje optimalnog zdravlja kože, stoga ako vam ih nedostaje u ishrani, mogli biste primijetiti promjene na koži.

Depresija
Omega-3 masti su važna komponenta za funkcioniranje mozga, za koje se zna da imaju neuroprotektivne i protuupalne učinke. Oni mogu pomoći u liječenju neurodegenerativnih bolesti i poremećaja kože, poput Alzheimerove bolesti, demencije i bipolarnog poremećaja. Brojna istraživanja pokazuju povezanost između niskog unosa omega-3 i većeg rizika i učestalosti depresije.

Suhe oči
Omega-3 masti igraju ulogu u zdravlju očiju, uključujući odražavanje vlage u očima i stvaranje suza. Zbog toga se često propisuju omega-3 dodaci za ublažavanje sindroma suhog oka. Simptomi toga često uključuju nelagodu u očima, pa čak i smetnje u vidu. Ako ste primijetili porast suhoće očiju, to može biti pokazatelj da u vašoj ishrani nedostaju omega-3 masti.

Bolovi i ukočenost zglobova
Bolovi i ukočenost u zglobovima su uobičajeni kako starimo, te može biti povezano sa stanjem koje se zove osteoartritis, u kojem se hrskavica koja prekriva kosti razgrađuje. Neka su istraživanja otkrila da uzimanje dodataka omega-3 pomaže u smanjenju bolova u zglobovima i povećanju čvrstoće kostiju.

Promjene kose
Kao što vam omega-3 masti pomažu u zadržavanju vlage u koži, isto tako mogu biti korisne u održavanju zdravlja ose. Promjene u strukturi, cjelovitosti i gustoći kose mogu ukazivati na nizak sadržaj omega.3. Ako u zadnje vrijeme imate povećan gubitak kose ili ste primijetili da se kosa stanjila, te je suha i lomljiva, uzimanje dodataka omega-3 može vam pomoći.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se