Naslovnica SPORT Znao je Wenger kako kvalitetno potrošiti novac: Ovo su razlozi zbog kojih...

Znao je Wenger kako kvalitetno potrošiti novac: Ovo su razlozi zbog kojih je doveo Kolašinca Fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Sead Kolašinac nedavno je potpisao petogodišnji ugovor sa londonskim Arsenalom.

0

Iako je u prošloj sezoni Nacho Monreal odigrao 43 utakmice za popularne Topnike u svim takmičenjima, očito je iskusni francuski stručnjak Arsene Wenger procijenio da mu na poziciji lijevog beka meophodna “svježa krv”.

Idealno rješenje bio je sada već bivši fudbaler Schalkea Sead Kolašinac za kojeg Wenger nije morao platiti obeštećenje, s obzirom na to da je Francuz poznat kao neko ko voli, ako je moguće, izbjeći plaćanje obeštenja, pogotovo ako je visoko.

Da Wenger nije pogriješio što je angažovao bh. reprezentativca potvrđuje usporedba statistike Kolašinac i Monreala u protekloj sezoni.

Kolašinac je u prvenstvu odigrao 24 utakmice, Španac 11 više. Proveo je španski internacionalac preko 1000 minuta više na travnjaku od Zmaja, ali kod učinka dominira bh. reprezentativac.

U Bundesligi Kolašinac je postigao tri gola, Monreal u Premiershipu nijedan. Zmaj je upisao četiri asistencije, a njegov novi timski kolega dvije manje. Schalke je u osam utakmica kada je igrao Kolašinac sačuvao svoju mrežu, a Topnici u 12 navrata kada je u sastavu bio Monreal.

Ipak, Rudari su primili 20 golova kada je na terenu bio bh. defanzivac, što je za 23 gola manje nego li je londonski tim primio sa Špancem u sastavu.

Jasno je nakon ovih parametara da je Kolašinac u prednosti, no sve to morat će potvrditi u narednoj sezoni Premiershipa.

Loading...