Naslovnica CAZIN Znati, pamtiti, poštovati: Cazin obilježava 25-tu godišnjicu 503. slavne brdske brigade „Od...

Znati, pamtiti, poštovati: Cazin obilježava 25-tu godišnjicu 503. slavne brdske brigade „Od Mokreša do Sanskog Mosta“ naziv je manifestacije kojom će u Cazinu ove godine biti obilježena 25. godišnjica formiranja 1. cazinske, odnosno 503. slavne brdske brigade.

0

Postrojena je 17. augusta 1992. godine, iznjedrila 5.600 boraca i ostvarila brojne ratne uspjehe. Moto pod kojim se obilježava ovaj veliki jubilej jeste „Znati, pamtiti, poštovati!“.

Cazinska brigada sinonim je odbrane Cazinske krajine i Bihaćkog okruga i ovaj grad treba biti ponosan na svoju časnu historiju i ratne podvige, te veliki jubilej 503. slavne iskoristiti za prisjećanje na njen slavni ratni put, ali i na ratni put 11.500 boraca koliko ih je Cazin imao u svim jedinicama 5. Korpusa A R BiH.

884 Cazinjanina poginula su u odbrani domovine, od kojih su 292 bili pripadnici 503. brigade.

S obilježavanjem 25. godišnjice formiranja 503. slavne brdske brigade počet će se u srijedu, 16. augusta, otkrivanjem spomen ploče u parku Prve i Druge srednje škole, te od 19 sati javnom tribinom “Cazin 1992-95. – znati, pamtiti, poštovati” u Kulturnom centru Cazin.

Obilježavanje se nastavlja i idućih dana, dok je centralna svečanost predviđena u subotu, 19. augusta na stadionu Alinac.

Medijski sadržaji, javna tribina, izložba ratnih uniformi i naoružanja, postrojavanje jedinica, kulturno-zabavni program i druženje s građanima – mnogo je sadržaja predviđenih manifestacijom „Od Mokreša do Sanskog Mosta“. Bio je to ratni put 503. slavne brdske brigade, put koji ne smije biti zaboravljen i koji zaslužuje poštovanje svih nas.