Žrtva nasilja u porodici: Zlostavljali su me od 14 godine, a u 17 sam otkrila drugačiji svijet i sigurna kuća je moj novi dom

Prema studiji “Rasprostranjenost i karakteristike nasilja nad ženama u BiH” svaka druga žena u Bosni i Hercegovini iskusila je neki oblik nasilja.

– Ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, nasilje nad ženama je izrazito rasprostranjeno i često posmatrano kao prihvatljivo ponašanje, opravdano tradicionalnim patrijarhalnim shvatanjima, navodi se u studiji.

Zadnji slučaj nasilja nad ženama dogodio se 27. juna ove godine kada je cazinski policajac Rifet Lulić (45) na spavanju usmrtio suprugu Mirelu Beganović-Lulić (37), ispalivši u nju čak sedam hitaca iz pištolja!

Rifet je svoju suprugu, majku njihovo troje djece, izrešetao u kući njenih roditelja, gdje je pobjegla zbog problema u braku. Mirelini roditelji u trenutku njene smrti bili su u bašči pored kuće.

No, ovo je samo zadnji u nizu slučajeva nasilja nad ženama, a koje je za ishod, nažalost, imalo smrt žene.

Muž ubio suprugu. Bivši momak pretukao i izmasakrirao djevojku. Godinama fizički zlostavljane. Ubijene djevojčice, djevojke i žene. Kolege i prijatelji znali su da je bilo problema, ali nisu ni slutili da će doći do toga su vijesti koje gledamo i slušamo skoro svakodnevno u novinama, online portalima, na radiju ili televiziji.

Vratimo li se decenijama unazad, to je uspjeh, nasilje nad ženama je u javnoj sferi jer se žene suočavaju s različitim oblicima nasilja – od nasilja u porodici, do brutalnih ubistava zbog emocionalnih veza.

U Bosni i Hercegovini djeluje osam sigurnih kuća i to pet u Federaciji BiH i tri u Republici Srpskoj.

Sigurna kuća koju vodi Fondacija lokalne demokratije, prema riječima koordinatorice Nataše Mujkanović, osnovana je 2000. godine.

– Od tada do 31. maja ove godine u njoj su boravile 1.754 osobe. Od toga 619 žena, 838 djece i 297 djevojaka. Kada je u pitanju dobna struktura žrtava koje su se javile sigurnoj kući, 60 posto žena su dobne skupine od 25 do 45 godine, a najmanje je žena iznad 55 godine i više.

Pored Sigurne kuće za žene i djecu također od 2002. godine djeluje i sklonište za djevojke koje su u dobi od 12 do 18 godina  – a izložene su psiho-fizičkom nasilju unutar svojih porodica, zatim seksualnom nasilju i incestu, kazala je Mujkanović.

Prema njenim riječima, rijetko se dešava da klijentica dođe s jednim oblikom nasilja, načešće je to kombinacija fizičkog i psihičkog, kao i ekonomskog, pa čak i seksualnog zlostavljanja.

Žrtve nasilja nisu samo žene koje maltretiraju partneri.

U jednoj od sigurnih kuća smo zatekli i 18-godišnjakinju nad kojom su psihičko i fizičko nasilje godinama vršili njena majka i brat. U sigurnu kuću je došla kao maloljetnica sa 17 godina.

Njenu priču pogledajte u videoprilogu, u kojem su o žrtvama nasilja u porodici, problemima s kojima se susreću.. , za Avaz.ba govorile i Fatima Bećirović, projektna koordinatorica u Gender Centru Federacije BiH, te Nataša Mujkanović, koordinatorica u Sigurnoj kući Fondacija lokalne demokratije.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se