Zujanje pčela lijek od stresa

Prirodne apikomore lako se mogu napraviti u većini slovenačkih pčelinjaka i predstavljaju novu priliku za širenje slovenačke turističke ponude i dodatni prihod za pčelare, rekao je predsjednik lokalnog pčelarskog društva Mitja Nakrst.

Lukovičani su otvaranje prve prirodne apikomore u kojoj posjetioci mogu da uživaju u “zdravoj energiji” preko vazduha koji dolazi iz košnica i smirujućeg zujanja pčela planirali duže vrijeme.

“To je novi pravac u razvoju pčelarstva u Sloveniji jer u svijetu toga nema. Tamo imaju samo vještački sagrađene apikomore, dok su natkriveni pčelinjaci u obliku drvenih kućica u Sloveniji tradicija”, rekao je predsjednik nacionalnog pčelarnog društva Boštjan Noč.

Za postavljanje kućica u prirodi u kojima je uz pčele i prostorija za pčelara, u kojoj može da prespava, potrebno je dobiti građevinsku dozvolu, ali je postupak jednostavan jer se takvi objekti računaju kao ekonomske zgrade, a ne prostor za stanovanje.

Za sada našu apikomoru nudimo znancima i prijateljima, ali računamo da će s vremenom ovaj oblik apiterapije postati popularan i da će se proširiti, rekao je Nakrst.

Prema riječima apiterapeuta Vlade Pušnika, slovenački pčelinjaci su uređeni i čisti, prirodna sredina u većini krajeva gdje se pčele uzgajaju je čista i netaknuta, zbog čega ova ideja ima i turistički potencijal.

Apiterapija koristi se kod brojnih zdravstvenih problema, na primjer kod respiratornih smetnji, bronhitisa, pogodna je za jačanje otpornosti organizma, a korisna i za ljude pogođene tegobama modernog svijeta, kao što je stres, rekao je Pušnik.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se