13.5 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

ZVANIČNO! U Federaciji BiH se uvodi policijski sat, zabrana kretanja od 23:00 do 5 sati ujutru

Krizni štab FBiH objavio je nove mjere, a jedna od njih je ograničeno kretanje stanovništva odnosno policijski sat koji će biti na snazi od 23:00 do 05:00. Odluka stupa na snagu od sutra. Također su okupljanja ograničena na maksimalno 30 osoba, i unutra i vani.
Tokom trajanja policijskog sata zabrana kretanja se odnosi na teritoriju cijele Federacije BiH.

Iz odluke će, kao i u martu i aprilu, biti izuzeti oni koji obavljaju poslove u smjenama tokom noći (sa validnom potvrdom poslodavca), kao i javni službenici koji rade na SPR0V0ĐENJU mjera ili drugim poslovima koje ova naredba oslobađa od ograničenog kretanja.
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva odlučio se na ove mjere uslijed P0G0RŠANJA epidemiološke situacije, odnosno povećanja širenja zaraze koronavirusom, nepoštivanja dosadašnjih mjera i sve popunjenijim bolničkim kapacitetima.
Nadležni će preispitivati mjere svakih sedam dana, te ih ublažiti ili P0STR0ŽITI u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Kako saznajemo, ova odluka je donesena s ciljem sprečavanja neodgovornih ugostitelja, ali i građana, koji ranije nisu poštivali mjere rada objekata do 23:00 sati čime su doprinosili širenju zaraze.
Pored ove naredbe, Krizni štab FBiH je donio i odluku o ograničenom broju osoba u ZATV0REN0M i na OTV0REN0M. Tako će i unutra i vani biti dozvoljeno okupljanje maksimalno 30 osoba.
Također je donesena odluka da se mora izvršiti dezinfekcija svih prostora gdje će se održavati IZB0RI odnosno glasanje, a sav nastavni proces će se odvijati online sedam dana nakon IZB0RA kako bi se izvršila dezinfekcija.

Vjerski praznici i druga privatna porodična okupljanja kao što su vjenčanja se također limitiraju na maksimalno 30 osoba.

Produžena je mjera obaveznog nošenja maski vani i unutra.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se