Zvizdić nakon zajedničke sjednice: Građanima iz FBiH omogućena kupovina nekretnina u Hrvatskoj

IZVORklix.ba

Zvizdić je rekao da je razmatrano više od 50 tačaka koji su se našli na dnevnom redu i da to pokazuje spremnost dviju vlade da se nastavi raditi na unaprjeđenju odnosa između BiH i Hrvatske.

Kako kaže, posebno je istaknute su evropske integracije BiH što je našoj zemlji najvažniji vanjskopolitički prioritet te o lakši protok roba, kapitala i ljudi. Zvizdić je rekao da je dogovoreno otvaranje novih graničnih prijelaza.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da nisu izostavljene ni teme koje opterećuju odnose BiH i Hrvatske poput odlaganja nuklearnog otpada. On je rekao da je riješeno pitanje u domenu imovinskih prava tj. kupovine nekretnina od građana FBiH u Hrvatskoj.

Zvizdić je ocijenio da su odnosi BiH i Hrvatske izrazito prijateljski i da susjedna zemlja snažno lobira u smislu EU integracija BiH.

Plenković je kazao da je za njih važno da ovaj sastanak ostane referentan u mozaiku odnose Hrvatske i BiH. Kako kaže, činjenica je da se u trosatnoj raspravi prošlo 50 tačaka dnevnog reda u kojima su se dotakli svih važnih pitanja.

Istakao je da Hrvatskoj nema važnije države od BiH u bilateralnom smislu. On je rekao da Hrvatska ima namjeru snažno podupirati BiH kao cjelovitu državu na putu ka EU.

Premijer Hrvatske kazao je da je Hrvatska uložila više od milijardu eura u BiH u proteklih nekoliko godina i da je za Hrvatsku jako važan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u našoj zemlji. Istakao je da od svih očekuju da urede odnose u BiH i ispune sve kriterije koji su nužni kako bi taj proces bio uređen prije izbora 2018. godine.

Plenković je rekao da BiH u Hrvatskoj ima partnera, prijatelja i najsnažnije zagovornika EU puta. Kako kaže, povjerenje koje grade vlasti iskoristit će za rješavanje svih pitanja.

Nakon zajedničke sjednice potpisano je nekoliko bilateralnih sporazuma, ugovora, memoranduma i protokola.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović – Burić potpisali su Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu.

Protokol o saradnji između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH u traženju nestalih osoba potpisali su ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Zamjenik ministar sigurnosti BiH Mijo Krešić i predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost u hrvatskoj vladi Pjer Šimunović potpisali su Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti turizma potpisali su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske Gari Cappelli.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Vladi Republike Hrvatske Nada Murganić potpisali su Memorandum o saradnji u području mladih između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Hrvatske.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se