Naslovnica BiH / EU Zvizdić s visokom delegacijom EU: BiH opredijeljena za ubrzanje procesa integracije

Zvizdić s visokom delegacijom EU: BiH opredijeljena za ubrzanje procesa integracije

0
Zvizdić je generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Cristiana Danielssona i izvršnog direktora za Evropu i centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove Tomasa Mayera Hartinga upoznao o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i stepenu realizacije zacrtanih ciljeva na putu ka EU.

On je naveo da je u okviru procesa pripreme odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU preostala još zadnja faza procedure i da očekuje da će odgovori do kraja iduće sedmice biti dostavljeni Evropskoj komisiji.

“U potpunosti smo posvećeni evropskim integracijama. Na listi naših prioriteta je pitanje bezbjednosti. To je osnova za politički, društveni i ekonomski napredak i činjenica je da su i evropske i NATO integracije bazirane na vladavini prava i na poštivanju zakona”, rekao je Zvizdić tokom sastanka.

On je dodao da je BiH opredijeljena daljem jačanju vladavine prava na svim nivoima, kao i ukupnim reformskim procesima, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Govoreći o nastavku regionalne saradnje, Zvizdić je istakao da BiH pridaje veliki značaj unapređenju dobrosusjedskih odnosa, što se ogleda kroz učešće BiH u regionalnim inicijativama.

On je posebno istakao značaj podrške EU u upravljanju migracionim tokovima u BiH, dodajući da je BiH privržena zajedničkoj evropskoj politici prema migrantima.

Sastanku je prisustvovao šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.