Zvizdić sutra u Briselu razgovara s čelnicima NATO-a, BiH se do kraja godine nada aktivaciji MAP-a

Kada je u jesen 2012. godine brigadni general NATO-a u BiH Walter T. Lord kazao da je naša zemlja na korak do aktivacije MAP-a, odnosno Akcionog plana za članstvo u NATO-u, niko nije ni slutio da će pet godina nakon toga BiH biti na gotovo istoj poziciji.

Problem koji je postojao prije pet godina, postoji i danas. Knjiženje vojne imovine na državu i saglasnost entiteta teško je postići. Istina, BiH je do danas napravila određene pomake po tom pitanju, od 63 perspektivne vojne lokacije uknjiženo ih je 26 na državu, a 16 ih je u procesu knjiženja, iako predstoji još mnogo posla.

BiH je u proteklom periodu napravila napredak usvajanjem Pregleda odbrane, Plana implementacije Pregleda odbrane i Plana modernizacije Oružanih snaga BiH. Ipak, do sada se kao najteži problem postavljalo knjiženje vojne imovine, koje je prije svega postalo političko pitanje, umjesto da bude pitanje tehničke prirode.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić od sutra pa do srijede boravit će u Briselu, gdje će između ostalog prisustvovati sjednici Sjevernoatlanskog vijeća + BiH, a razgovarat će i sa zamjenicom generalnog sekretara NATO-a Rose Gottemoeller.

“Jasno je da je NATO proces nešto veoma važno za BiH, jer on znači mir, stabilnost, ekonomski razvoj, nove investicije i dobru saradnju na globalnom nivou. Nadam se da ćemo kraj ove godine dočekati sa dvije dobre vijesti, a to je kandidatski status i aktivacija MAP-a”, rekao je Zvizdić u ranijoj izjavi za Klix.ba.

Aktiviranjem MAP-a trebala bi biti pojačana sigurnost države, ali i omogućena brža i veća strana ulaganja, te ekonomski rast i zapošljavanje. Uprkos svim očekivanjima i nadama, napredak BiH na putu ka NATO-u, ali i EU zavisi od političkih prilika u zemlji, koje su veoma često nestabilne. Da li će želja BiH, a to je aktivacija MAP- a do kraja godine postati realnost, u velikoj mjeri zavisi od situacije na domaćoj političkoj sceni.

Treba istaći i da će NATO krajem godine organizirati civilno-vojnu vježbu u BiH, kao vid podrške BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se