Naslovnica USK ZZO USK Pacijentima će do kraja mjeseca izdati 30.000 elektronskih iskaznica U...

ZZO USK Pacijentima će do kraja mjeseca izdati 30.000 elektronskih iskaznica U Unsko-sanskom kantonu zdravstvene knjižice postaju stvar prošlosti jer će krajem maja biti distribuirane prve elektronske iskaznice.

0

Usvajanje plana

Iako je prvobitno bilo najavljivano prvo izdavanje kartica krajem januara, rok je prolongiran zbog nepredviđenog kasnog usvajanja finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO).

– To je jedna kartica kao što je lična karta ili bilo koji drugi moderni dokument. Prednost joj je da naš osiguranik u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u koju dođe može pokazati karticu s bar kodom. Kada se ona provuče kroz bar kod čitač, ljekar ili farmaceut dobiva sve informacije o pacijentu, moći će ući u njegov e-karton i dobiti informacije o njegovoj povijesti bolesti, od vakcinacije, do krvne grupe. Ovo je velika prednost zahvaljujući kojoj naši pacijenti ljekaru neće morati na uvid nositi svu medicinsku dokumentaciju – kaže Almin Handanagić, direktor ZZO USK.

Bez ovjere

Dodaje da više neće biti mjesečnog ili tromjesečnog ovjeravanja zdravstvene legitimacije jer će imati uvid i u uplatu doprinosa i u stanje osiguranika, ovisno o tome kojem tipu osiguranja pripada. Prvi korisnici e-kartica bit će penzioneri, RVI i porodice šehida. U Zavodu vjeruju da će do kraja ovog mjeseca i ostali osiguranici dobiti svoje iskaznice.

Cijena 2 KM

Handanagić navodi da još rade na tome kako distribuirati iskaznice, da li u poslovnicama Zavoda ili putem pošte, te kako da izvrše naplatu troškova njihovog izdavanja.

– Bit će to simbolična cijena od 2 KM, koju bi imali kao i prilikom izdavanja papirnatih knjižica, odnosno, kupovine u knjižarama. To su administrativne procedure koje smo provodili paralelno s javnim procedurama i radili na njihovim zakonskim uokvirenjima. Sve ovo će morati proći Upravni odbor, Vladu i Skupštinu USK, koja će nam omogućiti da tu cjelinu i zaokružimo – dodaje Handanagić.