ZZO USK Pacijentima će do kraja mjeseca izdati 30.000 elektronskih iskaznica

Usvajanje plana

Iako je prvobitno bilo najavljivano prvo izdavanje kartica krajem januara, rok je prolongiran zbog nepredviđenog kasnog usvajanja finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO).

– To je jedna kartica kao što je lična karta ili bilo koji drugi moderni dokument. Prednost joj je da naš osiguranik u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u koju dođe može pokazati karticu s bar kodom. Kada se ona provuče kroz bar kod čitač, ljekar ili farmaceut dobiva sve informacije o pacijentu, moći će ući u njegov e-karton i dobiti informacije o njegovoj povijesti bolesti, od vakcinacije, do krvne grupe. Ovo je velika prednost zahvaljujući kojoj naši pacijenti ljekaru neće morati na uvid nositi svu medicinsku dokumentaciju – kaže Almin Handanagić, direktor ZZO USK.

Bez ovjere

Dodaje da više neće biti mjesečnog ili tromjesečnog ovjeravanja zdravstvene legitimacije jer će imati uvid i u uplatu doprinosa i u stanje osiguranika, ovisno o tome kojem tipu osiguranja pripada. Prvi korisnici e-kartica bit će penzioneri, RVI i porodice šehida. U Zavodu vjeruju da će do kraja ovog mjeseca i ostali osiguranici dobiti svoje iskaznice.

Cijena 2 KM

Handanagić navodi da još rade na tome kako distribuirati iskaznice, da li u poslovnicama Zavoda ili putem pošte, te kako da izvrše naplatu troškova njihovog izdavanja.

– Bit će to simbolična cijena od 2 KM, koju bi imali kao i prilikom izdavanja papirnatih knjižica, odnosno, kupovine u knjižarama. To su administrativne procedure koje smo provodili paralelno s javnim procedurama i radili na njihovim zakonskim uokvirenjima. Sve ovo će morati proći Upravni odbor, Vladu i Skupštinu USK, koja će nam omogućiti da tu cjelinu i zaokružimo – dodaje Handanagić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se